Θρησκεία

Γιορτή Σήμερα 20 Απριλίου: Άγιος Ζακχαίος Ο Απόστολος

Εορτολόγιο: Ο Άγιος Ζακχαίος έζησε κατά τους χρόνους του Ιησού Χριστού και ήταν αρχιτελώνης,δηλαδή αρχιεισπράκτορας των ρωμαϊκών φόρων, στην Ιεριχώ.

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Απριλίου: Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

Μικρός στο ανάστημα καθώς ήταν, για να μπορέσει να δει τον Χριστό όταν Εκείνος διερχόταν από την Ιεριχώ, ανέβηκε σε μία συκομορέα. Ο Κύριος τον είδε και τον κάλεσε να κατέλθει, διότι είχε πρόθεση να καταλύσει τον οίκο του.

Παρά τους ψυθιρισμούς του πλήθους ο Ιησούς δέχθηκε τη φιλοξενία του Ζακχαίου, που την ίδια στιγμή δήλωσε ότι θα χάριζε στους πτωχούς το ήμισυ των υπαρχόντων του και σε όποιον είχε αδικηθεί από αυτόν θα απέδιδε το τετραπλάσιο, υπερβάλλοντας έτσι σε γενναιοδωρία ό,τι επέτασσε ο Μωσαϊκός Νόμος. Η σχετική περικοπή του Ζακχαίου αναφέρεται από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Σύμφωνα με τις Κλημέντειες Ομιλίες, ο Άγιος Ζακχαίος ακολούθησε τον Απόστολο Πέτρο, από τον οποίο χειροτονήθηκε Επίσκοπος στην Καισάρεια. Κάποιοι, αναφερόμενοι από τον Άγιο Κλήμη τον Αλεξανδρέα, ταύτισαν τον Ζακχαίο με τον τελώνη Απόστολο Ματθαίο.

Ο Ζακχαίος γεύθηκε και την γλυκύτητα της αληθινής ελευθερίας, αφού ελευθερώθηκε από το πάθος της φιλαργυρίας, το οποίο είναι τυραννικότατο και δεν αφήνει τον άνθρωπο στιγμή να ησυχάση. Γιατί «η φιλαργυρία είναι αιτία όλων των κακών, της αισχροκέρδιας, της τσιγκουνιάς, της αστοργίας, της μισανθρωπίας, της αρπαγής, της αδικίας, της πλεονεξίας, του τόκου, του δόλου, του ψεύδους, της επιορκίας και όλων των ομοίων με αυτά» (Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς).

Ο υλικός πλούτος έχει την συνήθεια να απομακρύνη τον άνθρωπο από τον Θεό και να τον σταθεροποιή στην κακία. «Το ότι εμαρτύρησε (ο Ευαγγελιστής) ότι ο Ζακχαίος δεν ήταν μόνον τελώνης, αλλά και αρχιτελώνης και πλούσιος, έδειξε ότι ήταν διακεκριμένος σε κακία» (Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button