ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ο υδράργυρος θα φτάσει θερμοκρασίες Αυγούστου – Έρχονται 40ρια

Στα ύψη αναμένεται να φτάνει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες και οι θερμοκρασίες και ο καιρός να θυμίζουν… Αύγουστο. Σε υψηλά επίπεδα αναμένονται και οι συγκεντρώσεις σκόνης ενώ οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα δίνει και ο Ιατρικός Σύλλογος.

Θερμό διήμερο προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, με τον υδράργυρο να αναμένεται ότι θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κεντρικά και νότια τμήματα το Σαββατοκύριακο 16-17/05.

Σύμφωνα με το meteo.gr, τέτοιες θερμοκρασίες θα αποτελέσουν ρεκόρ για τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες.

Τον Μάιο, η υψηλότερη θερμοκρασία έχει καταγραφεί στο Άργος, 40,2 βαθμοί, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 και η Λαμία με 39,6. Ωστόσο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr εκτιμά ότι θα υπάρξουν νέα πιθανά ρεκόρ τις επόμενες ημέρες.

Πώς θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες στη θάλασσα

Με βάση τις προβλέψεις, οι θερμοκρασίες της θάλασσας θα είναι κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές και θα κυμαίνονται μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου, με τις υψηλότερες τιμές να εντοπίζονται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και τις χαμηλότερες στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θάλασσα των Κυθήρων, όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί.

Την ίδια ώρα, χωρίς προβλήματα φαίνεται ότι θα μπορέσουν να κολυμπήσουν οι περισσότεροι λουόμενοι στη χώρα.
Τέλος οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα κατά τις επόμενες ημέρες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Ιατρικός Σύλλογος: Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Ενόψει του καύσωνα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει στους συμπολίτες μας τα βασικά προληπτικά εκείνα μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών:

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.
Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους

ΠΗΓΗ : Athensmagazine.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button