Ο καιρός αλλάζει απότομα: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες – Δείτε πότε και πού
Με βάση τις τελευταίες προγνώσεις, η απότομη αλλαγή του καιρού αναμένεται να ξεκινήσει από την Τετάρτη 22 Ιουλίου, αμέσως μετά την κορύφωση του καύσωνα, και θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 23 Ιουλίου, με τα πιο έντονα φαινόμενα να εκδηλώνονται κυρίως στη βόρεια και βορειοανατολική Ελλάδα.
Αναλυτικά
- Τρίτη 21 Ιουλίου: Κορύφωση του καύσωνα, με θερμοκρασίες που σε αρκετές περιοχές φτάνουν τους 42-43°C.
- Τετάρτη 22 Ιουλίου: Από το μεσημέρι και μετά ξεκινά η μεταβολή του καιρού από τη Μακεδονία και τη Θράκη, με ισχυρές καταιγίδες, κεραυνούς, χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.
- Πέμπτη 23 Ιουλίου: Τα φαινόμενα επηρεάζουν κατά τόπους και περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, των Σποράδων και του βόρειου Αιγαίου, ενώ η θερμοκρασία υποχωρεί αισθητά, κυρίως στα βόρεια.
Η μεταβολή δεν αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια. Από την Παρασκευή 24 Ιουλίου ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση στις περισσότερες περιοχές, με αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τις ημέρες του καύσωνα.
Καιρός: Ραγδαία αλλαγή – Οι περιοχές που θα χτυπήσει πρώτο το νέο κύμα κακοκαιρίας
Μετά τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες και τον παρατεταμένο καύσωνα που δοκιμάζει τη χώρα, το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει απότομα τις επόμενες ώρες. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για την έλευση ψυχρότερων αερίων μαζών, οι οποίες θα συγκρουστούν με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που επικρατούν πάνω από την Ελλάδα, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για ισχυρές καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά χαλαζοπτώσεις.
Η αλλαγή αναμένεται να γίνει αισθητή αρχικά στη βόρεια Ελλάδα, ενώ σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν πρώτες
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές εκτιμήσεις, το νέο κύμα αστάθειας θα εκδηλωθεί αρχικά σε:
- Ανατολική Μακεδονία
- Θράκη
- Δράμα
- Κομοτηνή
- Ορεινά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας
Στις περιοχές αυτές αναμένονται ισχυρές καταιγίδες με μεγάλη ηλεκτρική δραστηριότητα, έντονες ριπές ανέμου και κατά τόπους μεγάλα ύψη βροχής μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ήδη στη Δράμα καταγράφηκαν ισχυρές καταιγίδες, πτώσεις δέντρων και προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για αρκετά περιστατικά.
Από τον καύσωνα στις καταιγίδες
Το εντυπωσιακό της νέας μεταβολής είναι ότι θα σημειωθεί αμέσως μετά τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι όταν μια ψυχρή αέρια μάζα εισβάλλει πάνω από ιδιαίτερα θερμή επιφάνεια, δημιουργείται έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια, η οποία ευνοεί:
- ισχυρές καταιγίδες,
- έντονη κεραυνική δραστηριότητα,
- χαλαζοπτώσεις,
- πολύ δυνατούς ανέμους,
- τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά ύστερα από παρατεταμένα κύματα καύσωνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Πού θα επεκταθεί η κακοκαιρία
Καθώς το σύστημα θα κινείται ανατολικότερα και νοτιότερα, αναμένεται να επηρεάσει κατά τόπους:
- τη Θεσσαλία,
- την κεντρική Στερεά,
- τμήματα της Εύβοιας,
- τις Σποράδες,
- περιοχές του βορείου Αιγαίου.
Τα φαινόμενα δεν θα έχουν παντού την ίδια ένταση, ωστόσο σε αρκετές περιοχές προβλέπονται σύντομες αλλά ιδιαίτερα ισχυρές καταιγίδες.
Πτώση της θερμοκρασίας
Μαζί με τις βροχές θα έρθει και αισθητή αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας, κυρίως στις βόρειες και δυτικές περιοχές της χώρας.
Παρότι η αλλαγή θα ανακουφίσει από την αποπνικτική ζέστη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μετάβαση θα είναι απότομη, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρών καιρικών φαινομένων.
Τι συνιστούν οι αρχές
Οι πολίτες καλούνται να παρακολουθούν τις επίσημες προγνώσεις και τις ανακοινώσεις της ΕΜΥ και της Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερα όσοι πρόκειται να μετακινηθούν ή να βρεθούν σε υπαίθριες δραστηριότητες.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε περιοχές όπου εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες, καθώς υπάρχει πιθανότητα τοπικών πλημμυρών, πτώσεων δέντρων και προβλημάτων στις μετακινήσεις λόγω της έντασης των φαινομένων.







