Την Παρασκευή, ο διακεκριμένος καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, φιλοξενήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών, όπου προέβη σε μια σειρά από κρίσιμες επισημάνσεις σχετικά με τη σεισμική κατάσταση που επικρατεί σε δύο ιδιαίτερα κομβικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας.
Το πρώτο και ιδιαίτερα ανησυχητικό σκέλος της τοποθέτησής του αφορούσε τον Κορινθιακό Κόλπο. Ο κ. Παπαδόπουλος, αναλύοντας τα νεότερα δεδομένα, ανέφερε πως πρόσφατα ολοκλήρωσε εξειδικευμένους υπολογισμούς, χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθόδους, με σκοπό να διερευνήσει τις προοπτικές σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Βασιζόμενος στο ιστορικό των σεισμών, υποστήριξε ότι η περιοχή πλησιάζει στη συμπλήρωση ενός κύκλου που είχε ξεκινήσει μετά τον σεισμό του 1995. Με έμφαση στα ευρήματά του, υπογράμμισε την εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα εκδήλωσης μιας ισχυρής δόνησης στο άμεσο μέλλον. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δείχνει ότι πράγματι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τον Κορινθιακό κόλπο. Η στατιστική των σεισμών κάποια στιγμή επαληθεύεται».
Συνεχίζοντας την ανάλυσή του για τον Κορινθιακό Κόλπο, ο καθηγητής προχώρησε και σε μια εκτίμηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του φαινομένου. Σύμφωνα με την τοποθέτησή του, το ενδεχόμενο μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης τοποθετείται σε ένα βάθος ενός έως τριών ετών. Υπογράμμισε με νόημα ότι «είμαστε πολύ κοντά», γεγονός που τον οδήγησε να επιμείνει επιτακτικά στην ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική αντισεισμική θωράκιση των υποδομών. Συμπληρώνοντας την ανάλυσή του, ανέφερε: «Προχθές έτυχε να ολοκληρώσω κάποιους υπολογισμούς με προηγμένες μεθόδους για να δούμε ποια είναι η προοπτική για ισχυρούς σεισμούς στον Κορινθιακό κόλπο στο μέλλον με βάση το ιστορικό. Δείχνει ότι πράγματι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τον Κορινθιακό κόλπο. Η στατιστική των σεισμών κάποια στιγμή επαληθεύεται».
Ο κ. Παπαδόπουλος δεν σταμάτησε στην τοπική ανάλυση, αλλά διεύρυνε τη συζήτηση μιλώντας για τη γενικότερη σεισμική κατάσταση στη χώρα. Θεωρώντας δεδομένο πως ένας σεισμός μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ θα χτυπήσει αργά ή γρήγορα την Ελλάδα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε πως “είναι μαθηματικό ζήτημα” η εκδήλωσή του. Υπό αυτό το πρίσμα, κάλεσε την Πολιτεία αλλά και τους πολίτες να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, δίνοντας προτεραιότητα στο γνωστό τρίπτυχο, το οποίο περιλαμβάνει την «προετοιμασία, την ενημέρωση και τις αντισεισμικές κατασκευές».







