Δεν είναι λίγες οι αναφορές τον τελευταίο καιρό, σχετικά με τη σύνδεση του κορωνοϊού και των κλιματιστικών, πολλώ δε μάλλον αν ο φονικός ιός «φωλιάζει» μέσα στα air condition, με τον Δημήτρη Σάλτα να δίνει απαντήσεις στο πώς πρέπει να χειριζόμαστε τα εν λόγω μηχανήματα σωστά.
Ο άλλοτε πρόεδρος ψυκτικών στη Θεσσαλονίκη μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN αναφορικά με το πώς πρέπει να χρησιμοπιοιούμε και να συντηρούμε το κλιματιστικό οικιακού τύπου και να το προετοιμάσουμε, ώστε να μην κινδυνεύσουμε. Ο Σωτήρης Τσιόδρας, άλλωστε, προ ημερών είχε προειδοποιήσει για την χρήση των κλιματιστικών, ξεκινώντας την εν λόγω κουβέντα.
Ο ίδιος ανέφερε, σχετικά με τη συντήρηση, ότι ο καταναλωτής μπορεί κάλλιστα να πλένει τα εσωτερικά φίλτρα κάθε 1-2 μήνες με νερό ή οικιακό απορρυπαντικό, ενώ σπουδαίας σημασίας είναι να μην τα εφαρμόζει στα ηλεκτροδοτικά μηχανήματα, για να μην χαλά η χημική τους σύσταση. Για τα συγκεκριμένα μηχανήματα αρκεί μόνο η απορρόφηση με σκούπα και η αλλαγή τους κάθε δύο χρόνια περίπου, καθώς κρατούν αρκετά μικρόβια, μεταξύ των οποίων θα μπορούσε να είναι και ο κορωνοϊός.
Σχετικά με ενδεχόμενο βιολογικό καθαρισμό, ο κύριος Σάλτας επεσήμανε πως αυτός πρέπει να γίνεται από αδειούχους και πιστοποιημένους ψυκτικούς, οι οποίοι βγάζουν τη μάσκα και ψεκάζουν το στοιχείο με τα αντίστοιχα υγρά, ενώ χρησιμοποιούν και τον ατμοκαθαριστή, που διώχνει το ζεστό ατμό από το κλιματιστικό.
Τα τελευταία είναι καλό να μην τα επιχειρήσει κάποιος καταναλωτής, ενώ σχετικά με όσα έχει αναφέρει για τον φρέσκο αέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας, επεσήμανε πως επίσης κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα ενός ειδικού. Ο κύριος Σάλτας μας προτείνει, απεναντίας, να αερίζουμε καλά τον χώρο μας, ώστε να είναι καλύτερος ο αερισμός στο σπίτι και μετά να ανοίγει το κλιματιστικό, καθώς τα σπίτια δεν έχουν τις δυνατότητες επαγγελματικών χώρων, που μπορεί να διαθέτουν ειδικές μονάδες κλιματιστικών με εξαερισμό.
Δείτε το βίντεο με τις συστάσεις του κυρίου Σάλτα :