ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown – Ζαριφόπουλος: Χωρίς «κόφτη» τα sms στο 13033 για τις μετακινήσεις

Lockdown: Για τις μετακινήσεις με SMS στο 13033 την περίοδο του lockdown μίλησε στο Newsbomb.gr ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος μετά τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για «κόφτη».

Διευκρινίσεις μετά το σάλο για «κόφτη» στα μηνύματα μέσω sms στο 13033 εν μέσω lockdown έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι «Δεν υπάρχει θέμα “κόφτη” στα SMS που στέλνουν οι πολίτες» προσθέτοντας ότι όπως και η μάσκα όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης.

Ο κ. Ζαριφόπουλος τόνισε ακόμα ότι όσον αφορά στα SMS ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown για τον κορονοϊό. Όπως υπογράμμισε το SMS είναι σαν μια κόλλα χαρτί (έγγραφη βεβαίωση), που μπορεί να συμπληρώσει κανείς για να κυκλοφορήσει και μετά καταστρέφεται. Η αποστολή SMS έχει και ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σημείωσε ο υφυπουργός.

«Δεν τα κρατάμε τα μηνύματα αυτά»

«Δεν αποθηκεύονται τα μηνύματα. Δεν τα κρατάμε τα μηνύματα αυτά. Δεν ήταν ποτέ ο στόχος του 13033 αυτός. Επίσης δεν μπορούμε να δούμε τον κωδικό με τον σκοπό της μετακίνησης. Κάποιες ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με 1 εκατ. sms το βράδυ της Κυριακής αποτελούν συμπέρασμα δια της ατόπου απαγωγής. Την ώρα και την ημέρα εκείνη δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν άλλοι τρόποι μετακίνησης όπως επίσκεψη σε καταστήματα ή συνοδεία τέκνων στα σχολεία. Αυτό μας προβλημάτισε μήπως δηλαδή οι πολίτες βρίσκουν τρόπους να βγουν έξω που δεν ισχύουν», εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

SMS στο 13033: Όλοι οι κωδικοί που πρέπει να στείλετε για να βγείτε από το σπίτι

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, είναι απαραίτητο να στέλνουμε τον κατάλληλο κωδικό μετακίνησης, μαζί με το ονοματεπώνυμό μας και τη διεύθυνση κατοικίας μας, σε περίπτωση που θέλουμε να βγούμε από το σπίτι.

Εκτός από τα μηνύματα, μπορούμε να έχουμε μαζί μας την κατάλληλη βεβαίωση μετακίνησης.

Οι επιλογές που έχουμε είναι έξι.

Πιο αναλυτικά:

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

1. Αποστολή SMS
Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button