Θρησκεία

Μακαριστέ Χριστόδουλε, Η Καρδιά Της Ελλάδας Έπαψε Να Χτυπά…

«Όταν η καμπάνα της εκκλησίας σταματήσει να χτυπάει, τότε θα σταματήσει να χτυπάει και η καρδιά της Ελλάδας».

«Όταν η καμπάνα της εκκλησίας σταματήσει να χτυπάει, τότε θα σταματήσει να χτυπάει και η καρδιά της Ελλάδας».

«Αυτοί που γκρεμίζουν τα εθνικά θεμέλια αυτού του έθνους και δεν δίνουν λόγο σε κανέναν, πρέπει να γνωρίζουν ότι υπονομεύουν το έθνος».

Επίκαιροι λόγοι του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου που έχουν άμεση αναλογία και εφαρμογή, σε αυτά που βιώνουμε στις μέρες μας.

Η καρδιά της Ελλάδας σταμάτησε, και όλοι οι χριστιανοί μουδιασμένοι και πικραμένοι, κρατούν την ανάσα τους…

Παρακολουθήσαμε όλοι έκπληκτοι, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να αποφασίζει να σταματήσει όλες τις ακολουθίες, τις Θείες Λειτουργίες και ουσιαστικά την ίδια τη Θεία Μετάληψη!

Ένα απαράδεκτο, ένα πρωτοφανές χτύπημα στα θεμέλια της Χριστιανοσύνης, άρα και στα θεμέλια του ίδιου του Ελληνικού έθνους. Μία απόφαση, χωρίς ιστορικό προηγούμενο!

Μια απόφαση που προκάλεσε ένα πνευματικό, ένα εθνικό «έμφραγμα»!

Η Θεία Λειτουργία και η Θεία Μετάληψη, δεν έχoυν παύσει να τελούνται ούτε επί Τουρκοκρατίας, ούτε εν μέσω επιδημιών και πανδημιών πολύ χειρότερων από τον COVID -19.

H απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, κινήθηκε σε μεσοβέζικα μεν επίπεδα, αλλά άφηνε ένα μικρό χρονικό παράθυρο ανοικτό, για να τελούνται τουλάχιστον οι Θείες Λειτουργίες.

Παρόλα αυτά, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την απόφαση της ΔΙΣ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έβγαλε δική του απόφαση, αναστέλλοντας όλες τις λειτουργίες σε όλους του χώρους θρησκευτικής λατρείας, ακυρώνοντας έτσι με απολυταρχικό τρόπο τις αποφάσεις της Εκκλησίας.

Και ανακοίνωσε την απόφαση του, πως;

Με ένα tweet.

Με ένα τιτίβισμα!

Ζήσαμε να το δούμε και αυτό. Τις αποφάσεις της Εκκλησίας να ακυρώνονται επιδεικτικά με ένα tweet!

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είναι σίγουρο πως γνώριζε εγκαίρως τις αποφάσεις της ΔΙΣ. Για ποιον ακριβώς λόγο επέλεξε και επέτρεψε να εκτεθεί έτσι η ηγεσία της Εκκλησίας;

Για ποιον λόγο ακριβώς, υποβλήθηκαν σε σκωτσέζικο ντους οι χριστιανοί, ακούγοντας δύο εντελώς διαφορετικές ανακοινώσεις μέσα σε δύο μόλις ώρες;

Για να κάνει ο κύριος Μητσοτάκης, επίδειξη δύναμης;

Για να κάνει επίδειξη υπευθυνότητας;

Για να δείξει πως ο ίδιος ενδιαφέρεται και ανησυχεί περισσότερο για τους χριστιανούς, από όσο ενδιαφέρεται και μεριμνά η ίδια η Εκκλησία;

Να είμαστε σοβαροί. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Θα μπορούσε κάλλιστα να δοθεί μια λύση που να ικανοποιεί και την πλευρά του κράτους και την πλευρά της Εκκλησίας.

Με ειλικρινή συνεργασία και συμπόρευση, και όχι με επιδείξεις ισχύος και τιτιβίσματα.

Όμως η απόφαση, επάρθη και ο κύβος ερρίφθη.

Ας μας εξηγήσουν λοιπόν, για ποιον ακριβώς λόγο δεν μπορούν να ισχύσουν στις εκκλησίες τα ίδια μέτρα πρόληψης που ισχύουν και στα super markets;

Γιατί δεν μπορούσαν να κρατηθούν οι ίδιες αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, οι ίδιοι περιορισμοί στον αριθμό ατόμων που συναθροίζονται;

Γιατί δεν μπορούσαν να γίνονται Θείες Λειτουργίες π.χ. των πέντε ή των δέκα ατόμων;

Μήπως γιατί στην πραγματικότητα, οι ανησυχίες των κυβερνώντων επικεντρώνονται στη λαβίδα της Θείας Μετάληψης, ως πιθανό μέσο μετάδοσης του ιού;

Γιατί δεν παίρνουν ξεκάθαρη θέση επί του θέματος, έστω και με… tweet;

Γιατί δεν έκλεισαν οι λαϊκές αγορές όπως έκλεισαν και οι εκκλησίες;

Είναι χαμηλότερος ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού εκεί;

Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουν μερικοί πολιτικοί πως για κάποιους πολίτες της χώρας, το να γεμίζουν το στομάχι τους δεν αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα τους;

Το χειρότερο και το πιο επικίνδυνο είναι, πως με αυτήν την απόφαση του κράτους και με την ηγεσία της Εκκλησίας να μην αντιδρά, δημιουργήθηκε ένα είδος «δεδικασμένου» γεγονότος.

Ένα «δεδικασμένο» που κανείς δεν μας εγγυάται πως στο μέλλον δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί δολίως από κάποιους, για να χειραγωγηθούν οι χριστιανοί και να κλείσουν και πάλι οι εκκλησίες.

Ένα «δεδικασμένο» που δύναται να επιφέρει ακόμα και σύγχρονους διωγμούς…

Σε αυτό το σημείο είναι που θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις και από τη μεριά του Ιερατείου.

Δέχονται οι Ορθόδοξοι Αρχιερείς αυτό το «δεδικασμένο» ή όχι;

Αν ναι, ας πουν καθαρά στον λαό πως κάθε φορά που υπάρχει απειλή πανδημίας ή επιδημίας, οι ναοί της Ορθοδοξίας θα βάζουν λουκέτο, όπως έβαλε ο Πάπας Φραγκίσκος , όπως έβαλαν οι Ισλαμιστές…

Να γνωρίζουμε πως σε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, η εκκλησία θα «κάνει στην άκρη».

Αν όχι, ας αντιδράσουν όπως μπορούν. Όπως θα αντιδρούσε ο Μακαριστός Χριστόδουλος. Όπως θα αντιδρούσε ο Μακαριστός Αυγουστίνος Καντιώτης.

Όπως αντιδρούν κάποιοι Αρχιερείς στη Κύπρο.

Αν δεν μπορούν, τουλάχιστον ας εξηγήσουν στον πιστό λαό, το σκεπτικό των αποφάσεων τους και της (μη) αντίδρασης τους. Ας αναδιπλωθούν και ας φροντίσουν να καθησυχάσουν με ισχυρά και στέρεα επιχειρήματα, το εκκλησίασμα που αγωνιά.

Ας μας εξηγήσουν γιατί αποδόθηκαν τα του «Καίσαρος τω Καίσαρι» και τα του Θεού… και αυτά στον «Καίσαρα»!

Aυτά είναι ερωτήματα που βρίσκονται στις σκέψεις πολλών αυτές τις μέρες, και απορρέουν από γνήσιο πνεύμα ανησυχίας και προβληματισμού. Όχι από πνεύμα διχασμού. Όχι από πνεύμα ανυπακοής.

Οι καμπάνες μπορεί να σίγησαν, αλλά τα λόγια του Μακαριστού Χριστόδουλου έρχονται από το παρελθόν και «χτυπούν» σαν διαχρονικές «καμπάνες» για όλους μας:

«Η εκκλησία, αρνείται να συμμαχήσει με πολιτικές που αντιστρατεύονται το ήθος, τις αξίες και την παράδοση του λαού μας, αναλαμβάνοντας, παράλληλα, το ρόλο του μπροστάρη στους κοινωνικούς αγώνες. Αυτή η στάση ασφαλώς και κινεί, πολλές φορές, τη μήνη όλων εκείνων που θίγονται από την αποκάλυψη και τη διακονία της αλήθειας. Η αντίδραση, όμως, αυτών των κέντρων δεν είναι δυνατόν να ανακόψει την παρουσία της Εκκλησίας και να κλείσει το στόμα των ανθρώπων της, οδηγώντας τους στον συμβιβασμό. Οι συμβιβασμένοι δεν έχουν θέση στη ζωή της Εκκλησίας».

Πηγή

Σχετικά Άρθρα

Back to top button