ΕΛΛΑΔΑ

Μαρία Λεπενιώτη: Η αρεοπαγίτης που δίκασε την Χρυσή Αυγή

Η γυναίκα που έδωσε ένα τέλος στην υπόθεση

Λίγο μετά τις 11 το πρωί διαβάστηκε η ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη. Η γυναίκα αυτή έδωσε ένα τέλος στα 5,5 χρόνια διαδικασίας κρίνοντας εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή και κρίνοντας ένοχο τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα.

Συγκεκριμένα η Μαρία Λεπενιώτη, που πλέον έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη, μπήκε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Η αρεοπαγίτης, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πέτυχε απόλυτα να διευθύνει με πλήρη ισορροπία μία δίκη δύσκολη όπως αυτή της Χρυσής Αυγής που δεκάδες φορές υπήρξαν εντάσεις και τεράστια φόρτιση. Στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α .

Πριν από 32 χρόνια η Μαρία Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

ΠΗΓΗ : Athensmagazine.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button