ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Ζητάω συγγνώμη από τα θύματα αστυνομικής βίας – Τέσσερα μέτρα για αναβάθμιση της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε στην πανδημία, στην οικονομία, ζήτησε συγγνώμη από θύματα αστυνομικής βίας και ανακοίνωσε τέσσερις προτάσεις για την αναβάθμιση της ΕΛ.ΑΣ.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε αρχικά επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στον τρόπο που επιχειρεί να γίνει η συζήτηση για την αστυνομική βία στη Βουλή απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αναρωτιέμαι αν οι πολίτες οι οποίοι παρακολουθούν την σημερινή συζήτηση στη Βουλή επιθυμούν ακόμα μία αντιπαραθέσεις υψηλότατών τόνων ή μία ουσιαστική συζήτηση που θα αποδείξει έμπρακτα τα όσα λέμε. Θα επιτρέψει στους πολίτες να διαπιστώσουν ποιος πραγματικά επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος τελικά υποδαυλίζει την ένταση. Η κοινοβουλευτική διαδικασία των ερωτήσεων δίνει τη δυνατότητα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμορφώσει τον τόνο και το ύφος της συζήτησης. Είχατε την δυνατότητα να κάνετε πράξη αφού που δήθεν υποστηρίζεται για χαμηλούς τόνους. Χρησιμοποιήσατε 17 φορές τη λέξη κατηγορώ. Δεν θα το έλεγα χαμηλούς τόνους. Όταν ο Εμίλ Ζολα έγραψε το «κατηγορώ», ενημερώστε τον λογογράφο σας, εξέφρασε την απέχθεια του προς την υποκρισία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν που συνέβησαν μετά τον ξυλοδαρμό πολίτη στην πλατεία Νέας Σμύρνης και την συγκέντρωση της επόμενη ημέρας που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό αστυνομικού.

«Δέχτηκα να απαντήσω στην ερώτησή σας όχι μόνο για να απαντήσω για το συγκεκριμένο γεγονός αλλά και για να παρουσιάσω τα όσα έχει κάνει κυβέρνηση και όσα πρόκειται να κάνει για να περιορίσει ανάλογα περιστατικά αστυνομικής βίας στο μέλλον. Από τότε που δέχτηκα να απαντήσω την ερώτηση, το έκανα αμέσως, μεσολάβησαν τα θλιβερά γεγονότα της επόμενης ημέρας, τα οποία παραλίγο να είχα μια τραγική κατάληξη. Όλοι πιστεύω ότι ανατριχιάσαμε με την απόπειρα δολοφονίας του 27 χρόνου αστυνομικού βρέθηκε αιμόφυρτος στο οδόστρωμα. Ακολούθησαν δηλώσεις, αντιδηλώσεις. Οι πολίτες δεν επιζητούν μία ακόμη αδιέξοδη κοκορομαχία» είπε.

«Στην υγειονομική κρίση και οικονομία τα καταφέρουμε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες»

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στη συνέχεια τη συζήτηση και στο πεδίο της υγείας και της οικονομίας περιγράφοντας ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται καλύτερα από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Κάποιοι επιχείρησαν να μετατρέψουν την πανδημία της υγείας σε κίνδυνο της κοινωνίας. Υπάρχουν περιορισμοί πολλοί, συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαία για την προστασία των πολιτών και κάποιοι επιχείρησαν άναψε μία φωτιά, που θα κάψει την ενότητα και την ασφάλεια των πολιτών. Δεν είναι άγνωστη κατάσταση η οποία επικρατεί στο μέτωπο του κορονοϊού ειδικά η Ευρώπη, δοκιμάζεται από την έξαρση του τρίτου κύματος. Μάλιστα μία σειρά από χώρες έχουν χτυπηθεί από το τέταρτο κιμά, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που παρέτειναν τις απαγορεύσεις» ανέφερε.

Μάλιστα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει «ανερυθρίαστα ψέματα», λέγοντας: «Το ξέρετε ότι είναι ψέμα και εξακολουθείτε να το λέτε. Ότι αποτύχαμε στην διαχείριση της πανδημίας. Είναι προσβολή για όλους εκείνους που προσπάθησαν. Δεν το λέμε μόνο εμείς, ρωτήστε τους συμπολίτες μας. Ναι ναι και της Ελλάδος, είναι νίκη των ελλήνων δεν είναι νίκη της κυβέρνησης. Αν νομίζεις ότι με αυτά τα οποία λέτε εκφράζεται το όλων της κοινωνίας κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, εκφράζεται μια μικρή μειοψηφία η οποία εξακολουθεί να επενδύει στην εμπάθεια και στο διχασμό».

Αναφερόμενος στην οικονομία υποστήριξε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται καλά σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη.

«Τα ίδια είχατε πει και για την οικονομία. Η θέση είναι λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με λίγα λόγια στην υγειονομική κρίση και στην οικονομία τα καταφέρουμε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η ανεργία έχει συγκροτηθεί. Όλα αυτά τα πετύχαμε με τίμημα. Το τίμημα δεν ήταν μικρό. Μόλις χθες ανακοινώσα μια δέσμη για την στήριξη των επιχειρήσεων 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Τα είπατε «χάντρες» στην μεσαία τάξη. Η δυνατότητα σήμερα να μην επιστραφεί το 50% της προκαταβολής των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών είναι χάντρα;» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

«Σας προσάπτω ότι θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσετε και πάλι νέες πλατείες»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι δέχεται το ρίσκο των επικίνδυνων συγκεντρώσεων παρά τον κορονοϊό.

«Είπατε ότι δέχεστε το δίσκο των επικίνδυνων συγκεντρώσεων. Δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε κύριε Τσίπρα καμία επιστημονική έρευνα για να τεκμηριώσουμε ότι σε αυτήν την συγκυρία οι μαζικές συνάξεις με μεγάλη ένταση, συχνά χωρίς μάσκες, είναι γεγονός υπέρ μεταδότες για τον κορονοϊό. Συμφωνείτε η διαφωνείτε με αυτή την παραδοχή; Εάν συμφωνείτε θα πρέπει να ισχυριστείτε ότι το αγαθό της διαμαρτυρίας το οποίο εμείς το προστατεύσαμε και δεν απαγορεύσαμε τις συγκεντρώσεις, οι συγκεντρώσεις εξακολουθούν να υπόκειται στους περιορισμούς του γενικού νόμου, το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο το αγαθό της ανθρώπινης ζωής, αυτό μας λέτε!» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε, δε, τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να ψαρέψει ψήφους εκμεταλλευόμενος την υγειονομική κρίση:

«Σας προσάπτω ότι θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσετε και πάλι νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους και να ζωντανέψετε τα ίδια συνθήματα, τα οποία σε μια άλλη συγκυρία σας έφεραν στην εξουσία. Χούντες, πληρωμένα μέσα ενημέρωσης, κράτος του αυταρχισμού, επιστροφή στην Ελλάδα της δεκαετίας του 50».

Αναφερόμενος στον αστυνομικό που επιτέθηκε σε πολίτη είπε ότι ερευνάται η υπόθεση και ο αστυνομικός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

«Καταδικάζω ανεξάρτητα από τι το προκάλεσε και χωρίς να εξετάζω τι προηγήθηκε και τι το ακολούθησε» είπε αναφερόμενος στον ξυλοδαρμό πολίτη στη Νέα Σμύρνη.

«Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν υβρίζεται ακόμα και όταν προπηλακίζεται. Νομίζω ότι είναι πολλά τα περιστατικά τέτοιων προπηλακισμών. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες ακόμα και όταν ένας ύποπτος αρνείται να τους ακολουθήσει» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επικαλείστε την υπόθεση Ινδαρε που δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα»

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην προχωρά σε ισοπέδωση όλων των αστυνομικών, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Ινδαρέ λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την χρησιμοποιεί χωρίς να έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση.

«Πόσες φορές αστυνομικοί επειδή μπήκαν στη μάχη κατά του κορονοϊού ξεπέρασαν τον εαυτό τους και έδωσαν μεγάλη αφοσίωση και ενσυναίσθηση για να κάνουν το κάτι παραπάνω, για να περιθάλψουν ένα νέο παιδί που έπαθε επιληπτική κρίση για να περιθάλψουν ένα συνάνθρωπό τους. Υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας, αλλά όταν επενδύει κάνεις στα εύκολα συνθήματα μπορεί να σχηματίζει τέτοιους εντυπώσεις. Τα στοιχεία της συγκεκριμένης υπόθεσης ασφαλώς θα διερευνηθούν θα αποδοθούν ευθύνες και εκεί που απαιτείται δικαστική κρίση θα αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Εξ όσων γνωρίζω υπόθεση Ινδαρέ δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα. Σταθήκατε στην εικόνα της στιγμής χωρίς να δείτε την ουσία της υπόθεσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι τέσσερις προτάσεις για αστυνομική βία από τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός διάβασε απόσπασμα από άρθρο του καθηγητή Αλιβιζάτου, το πόρισμα του οποίου επικαλείται η αντιπολίτευση, ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να πει αν συμφωνεί ή διαφωνεί και παρουσίασε 4 προτάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας.

«Μόνο αρρωστημένα μυαλά θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι οι βόμβες σε διαδηλώσεις ή το περιστατικό βίας σε βάρος του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ που θα μπορούσα να θεωρηθούν κανονικότητα» λέει ο κ. Αλιβιζάτος. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; «Εάν υπόθεση Κουφοντίνα αντιμετωπιστεί στις πραγματικές τις διαστάσεις, εάν δηλαδή θεωρηθεί ως σύγκρουση ενός περιθωριακού πλέγματος ιδεών κάποιον αμετανόητων υποστηρικτών της ένοπλης βίας με την δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τότε πιστεύω ότι η ένταση θα πέσει» λέει ο κ. Αλιβιζάτος. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσιπρα. Ο τελευταίος έγνεψε καταφατικά στην πρώτη ερώτηση με τον πρωθυπουργό να απαντά «έχετε κάνει πρόοδο».

«Θα ζητήσουμε συγγνώμη από όλους όσους πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας και στο παρόν και στο παρελθόν. Θα ζητήσω συγνώμη και για τα περιστατικά αστυνομικής βίας που προηγήθηκαν εγώ θα ζητήσω συγνώμη» είπε χαρακτηριστικά.

Οι 4 προτάσεις του πρωθυπουργού

– Όλες οι αστυνομικές δυνάμεις πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου για να μην μπορεί κανείς να κατασκευάζει γεγονότα κατά το δοκούν. Θα έχουμε αντιδράσεις από την αρχή προστασία προσωπικών δεδομένων, θέλω την ξεκάθαρη άποψη σας αν συμφωνείτε ή αν διαφωνείτε με αυτή την πρόταση.

– Να έχουμε την δυνατότητα να συνεργαστούμε με άλλες αστυνομίας όπως η γαλλική και η βρετανική για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα ψυχογραφικά τεστ τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορούμε να διαγνώσουμε εκ των προτέρων εάν κάποιος αστυνομικός η υποψήφιος αστυνομικός έχει κάποια ροπή στην βία που να το καθιστά επικίνδυνο.

– Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει μία δέσμευση να φέρει σύντομα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για την συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.

– Ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει με νομοθετική ρύθμιση ειδικό βοηθό συνήγορο με αποκλειστική αρμοδιότητα να συνδράμει στα θέματα αντιμετώπισης αστυνομικής βίας

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button