Καστελόριζο – ΑΟΖ: H ιστορία διδάσκει και δείχνει ότι όλα μπορούν να συμβούν. Όπως συνέβη και το 2018 μια ιστορία με το ερευνητικό Barbaros που κατά τρόπο ανεξήγητο κόπηκαν τα καλώδιά του που είχε απλώσει για έρευνες – Το περιστατικό είχε τρομάξει τους Τούρκους που άρχισαν να διαρρέουν διάφορες συνωμοσιολογικές θεωρίες –
Το βέβαιον είναι ότι οι Τούρκοι πήραν εκείνη την περίοδο, τον Οκτώβριο του 2018 το μάθημά τους – Το πώς κόπηκαν τα καλώδια δεν το αποκάλυψε ποτέ κανείς – Αποδίδεται όμως στον προστάτη του Ναυτικού μας τον Άγιο Νικόλα – Σήμερα μας… απειλεί το ORUC REIS – Όμως οι Τούρκοι τρέμουν την ναυτοσύνη μας
Το Barbaros πλέοντας στο όριο κυπριακής και ελληνικής ΑΟΖ, αντιμετώπισε εκείνη την περίοδο περιστατικά που το πλήρωμά του, τα χαρακτηρίζε “ανεξήγητα”.
Υπήρξαν περιπτώσεις που τα καλώδια που πόντισε στην θάλασσα για να κάνει “σεισμογραφικές έρευνες” κόπηκαν “λες και ήταν φτιαγμένα από βούτυρο”. Πρόκειται για ειδικά καλώδια που η αλήθεια είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοπούν.
Αυτά τα περιστατικά οδήγησαν στην απόφαση απόσυρσης του Barbaros, για ένα τριήμερο από την επίμαχη περιοχή δυτικά της Κύπρου.
Οι βλάβες ελέγχθηκαν αλλά όπως λένε οι πληροφορίες δεν εξηγήθηκαν επαρκώς, “φουντώνοντας” τα συνομωσιολογικά σενάρια.
Οι αναφορές του κυβερνήτη του Barbaros άφηναν υπονοούμενα για “δολιοφθορές”, χωρίς βέβαια να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία για να τα υποστηρίξει.
Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να υποθέσει κάποιος τι περνά από το μυαλό των Τούρκων περί σαμποτάζ! Πως θα μπορούσε κάποιος να κόψει τα καλώδια του Barbaros ενώ αυτό είναι εν πλω.
Το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» τον Οκτώβριο του 2018 κινήθηκε δυτικά της Κύπρου και στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο σημείο που συναντώνται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Πρόκειται για την περιοχή – «φιλέτο» νοτίως του Κατσελλόριζου, την οποία επιθυμεί διακαώς ο «σουλτάνος» και το καθεστώς του.
Ο Στόλος μας όμως, με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ήταν εκεί για να στείλει μήνυμα αποτροπής στους προκλητικούς Τούρκους.
Η ελληνική φρεγάτα μάλιστα, έστειλε το πρώτο σήμα, με τους Τούρκους να αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχουν περιθώρια.
Η διοίκηση της φρεγάτας κάλεσε το Barbaros να απομακρυνθεί και μετά από το πρώτο μήνυμα άρνησης και πιθανότατα κατόπιν εντολών από την τουρκική πλευρά, το ερευνητικό σκάφος κινήθηκε ξανά και απομακρύνθηκε.
“ΩΡΑ, 03.00 π.μ. Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: «RV Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Η απάντηση ήρθε με ηχογραφημένο μήνυμα Barbaros: «Δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».