Τα διαζύγια στις μέρες μας είναι κοινό φαινόμενο, αποτελώντας τη μοιραία κατάληξη πολλών γάμων. Για πολλά από τα ζευγάρια αυτά που λύνουν τις διαφορές τους στα δικηγορικά γραφεία το τέλος έμοιαζε προδιαγεγραμμένο. Ή όχι;
Για κάθε γάμο που καταλήγει σε διαζύγιο πολλοί είναι οι φίλοι, οι συγγενείς και οι γνωστοί που θα πουν «φυσικό», «ήταν σίγουρο», «εγώ το έβλεπα». Πέρα από τις όποιες υποκειμενικές ενδείξεις μπορεί να έχει κάποιος για την… πορεία του ζευγαριού, υπάρχει και μια άλλη, η οποία έχει γίνει αντικείμενο μελέτης πολλές φορές. Ποια είναι αυτή; Η ηλικία γάμου.
Με το ρόλο που παίζει η ηλικία γάμου στο διαζύγιο ασχολήθηκε και μια πρόσφατη έρευνα, αυτή του πανεπιστημίου της Γιούτα των ΗΠΑ.
Η έρευνα αυτή επιβεβαίωσε ότι ηλικία γάμου παίζει ρόλο στο κατά πόσο το ζευγάρι θα καταλήξει σε διαζύγιο ή θα ζήσει το «για πάντα μαζί» και κατέληξε και στο ποιες ηλικίες επηρεάζονται περισσότερο αρνητικά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της Γιούτα, λοιπόν, τα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί σε μικρή ηλικία έχει παρατηρηθεί πως είναι πιο πιθανό να χωρίσουν. Εξίσου, όμως, μεγάλη πιθανότητα να χωρίσουν έχουν και τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν σε μεγάλη ηλικία.
Αυτοί που τη… γλιτώνουν, καθώς τουλάχιστον στα χαρτιά έχουν λιγότερες πιθανότητες για διαζύγιο είναι αυτοί που παντρεύονται στα τέλη της δεκαετίας των 20 και στις αρχές των 30.
Οι πιθανότητες αυξάνονται κατά πολύ για όσους παντρεύονται στα τέλη της δεκαετίας των 30.
Η ανάλυση των δεδομένων της έρευνας έδειξε ότι ένας γάμος μέχρι την ηλικία των 32 έχει 11% πιθανότητες για μελλοντικό διαζύγιο ενώ κάθε επιπλέον χρόνος προσθέτει ένα ποσοστό της τάξης του 5% στις μελλοντικές πιθανότητες.
Αιτίες Διαζυγίων
Εκτός από την αγάπη, τον έρωτα και την αφοσίωση, πρωταρχικό ρόλο στην απόφαση ενός ανθρώπου να παντρευτεί έχουν τα χρήματα. Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων περιμένει αρκετά χρόνια μέχρι να κάνει το μεγάλο βήμα στη ζωή, επιδιώκοντας την ασφάλεια της οικονομικής άνεσης τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένεια που θα δημιουργήσει. Η οικονομική ανασφάλεια και αβεβαιότητα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει τριβή σε έναν γάμο αφού η συνεχής ανησυχία για ζητήματα διαβίωσης επηρεάζει σημαντικά και το συναισθηματικό κομμάτι του ατόμου.
Φυσικά υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν ένα ζευγάρι στον χωρισμό: ασυμφωνία χαρακτήρων, καταπίεση, δυσκολία στη διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων είναι τρία από τα συνηθέστερα χαρακτηριστικά που εντοπίζονται σε σχέσεις -φανταστείτε στον γάμο- που διαλύονται.
Γιατί χωρίζουν όσοι παντρεύονται νέοι
Όσον αφορά στα ηλικιακά νέα ζευγάρια που αποφασίζουν να παντρευτούν, οι λόγοι που τους οδηγούν σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή της ζωής τους μπορεί να είναι και οι ίδιοι που μακροπρόθεσμα -ή και σύντομα- θα τους αναγκάσουν να χωρίσουν. Αν ο βασικός λόγος για τον γάμο ενός νέου ζευγαριού είναι η ακριβή δεξίωση, το πάρτι και η ιδέα ότι για μία ολόκληρη μέρα θα βρεθούν στο επίκεντρο του κοινωνικού τους περίγυρου τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν και τόσο ονειρεμένα. Αντίθετα, υπάρχουν νέα ζευγάρια που είναι μαζί από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο και ουσιαστικά έχουν μεγαλώσει μαζί. Αυτό είναι ένα διαφορετικό δέσιμο, το οποίο τις περισσότερες φορές διατηρείται μέσα στον χρόνο.
Το σίγουρο είναι πως παρά τις προσωπικές φιλοδοξίες και τα βαθύτερα κίνητρα του καθενός, ο γάμος είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι η σημαντικότερη απόφαση στη ζωή και δεν χωράει καμία επιπολαιότητα. Γι’ αυτό, πριν πείτε το μεγάλο «ναι» σκεφτείτε ξανά και ξανά κάθε παράμετρο που πρόκειται να αλλάξει στη ζωή σας. Εάν είστε σίγουρες πως η συνταγή θα πετύχει, τότε δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Μπορεί οι ανθρώπινες σχέσεις να είναι δύσκολες όμως όταν υπάρχει θέληση, υπομονή και επιμονή, μπορούν να συμβούν τα πάντα!