ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν για πάντα: Υπέγραψε νόμο για να κάνει άλλες δύο θητείες και να είναι πρόεδρος ως το 2036

Πούτιν είναι, ό,τι θέλει κάνει!

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε νόμο που του επιτρέπει να είναι υποψήφιος για άλλες δύο θητείες στο Κρεμλίνο, αφού η παρούσα του θητεία λήξει το 2024, σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε σε κυβερνητική ιστοσελίδα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η νομοθεσία αυτή, που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για να μείνει ο Ρώσος πρόεδρος στην εξουσία ως το 2036, εάν το επιλέξει και κερδίσει τις εκλογές, αντανακλά τις περσινές σαρωτικές αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

H δεύτερη συνεχόμενη θητεία του Πούτιν ως προέδρου και τέταρτη συνολικά λαμβάνει τέλος το 2024- έτος κατά το οποίο θα έπρεπε, με βάση το προηγούμενο Σύνταγμα, να αποχωρήσει.

Ωστόσο το αναθεωρημένο Σύνταγμα, που εγκρίθηκε πέρυσι σε δημοψήφισμα, του επιτρέπει να είναι υποψήφιος για άλλες δύο εξαετείς προεδρικές θητείες. Εάν επανεκλεγεί και τις δύο φορές, θα παραμείνει πρόεδρος ως το 2036. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Moscow Times, σε αυτή την περίπτωση θα ξεπεράσει και τον Ιωσήφ Στάλιν στην παραμονή στην εξουσία και θα γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου.

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ήδη 68 ετών.

Σημειώνεται πως ο πρώην πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η θητεία του οποίου έλαβε χώρα κατά το 2008-2012 (όταν ο Πούτιν δεν μπορούσε να είναι πρόεδρος, καθώς είχε κάνει ήδη δύο συνεχόμενες θητείες) αποκτά και αυτός το δικαίωμα να είναι υποψήφιος άλλες δύο φορές. Επί Μεντβέντεφ ο Πούτιν είχε τη θέση του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, πάντως, έχει πει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα, σχολιάζοντας πως το 2024 είναι ακόμα μακριά.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα

Back to top button