ΚΟΣΜΟΣ

“Απασφάλισε” το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εσκεμμένη πρόκληση με το Oruc Reis

Σκληρή ανακοίνωση

Αυστηρή ανακοίνωση εναντίον της Τουρκίας, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με την νέα Navtex που εξέδωσε, και καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις νέες έρευνες του Oruc Reis, τις οποίες αποκαλεί «προσχεδιασμένη πρόκληση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου για την πραγματοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων κοντά στην περιοχή του Καστελλόριζου, τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως σημειώνεται στη δήλωση της εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους, η Τουρκία ανεβάζει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και καθιστά εσκεμμένα πιο δύσκολη την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών.

Η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια».

Πέτσας: Κυρώσεις για την Τουρκία αν συνεχιστεί η ένταση, «όχι» σε διερευνητικές

«Όσο παραμένουν πλοία, όπως το Όρουτς Ρέις στην περιοχή, δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές, αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως «η ελληνική πλευρά δεν ξαφνιάστηκε από τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας» και ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε να συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. «Αν η Τουρκία συνεχίσει της εντάσεις, θα αντιμετωπίσει κυρώσεις».

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, «το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η διευθέτηση της μόνης μας διαφοράς, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

«Δεν μπορεί, όταν θέλεις να συνομιλήσεις για να διευθετήσεις αυτή τη διαφορά, κάποιος να δημιουργεί τετελεσμένα σ’ αυτή την περιοχή. Επομένως, αυτό είναι ξεκάθαρο. Από κει και πέρα το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι ενεργό κι έχει αποτυπωθεί στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που είναι μια προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το θέμα είναι εδώ και πολλές δεκαετίες ένα. Και είναι μια νομική διαφορά, η οποία δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, αλλά και σ’ όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς θέλουμε να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά και να πάψει να είναι πρόβλημα το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Δείξαμε ότι εννοούμε αυτό που λέμε και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Και θέλουμε να προχωρήσουμε και με την Τουρκία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «εφόσον και η άλλη πλευρά είναι ειλικρινής και επιθυμεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας να διευθετήσουμε τη διαφορά μας θα το κάνουμε. Αν όμως δεν βρούμε αυτή την κοινά αποδεκτή λύση -που εμείς είμαστε έτοιμοι να τη βρούμε- τότε υπάρχει και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο μπορούμε να προσφύγουμε για να διευθετηθεί αυτό το πρόβλημα των δεκαετιών».

Παράλληλα, ανέφερε πως «η ελληνική πλευρά δεν ξαφνιάστηκε από την εξέλιξη αυτή. Κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας που πίστευαν ότι είναι αξιόπιστη η Τουρκία διαπίστωσαν το μέγεθος της αναξιοπιστίας της. Και αυτό γιατί είναι διαφορετικό πράγμα να έχουν κάποιες διαβεβαιώσεις, έστω προφορικές, διμερείς, πίσω από κλειστές πόρτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να κάνει tweet που να μιλάει για συγκεκριμένη ημερομηνία που υποτίθεται ότι συμφώνησαν και θα ανακοινωθεί για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και είναι διαφορετικό πράγμα μετά από λίγες μέρες να έχουμε αυτά που είδαμε στην Αμμόχωστο και με τη νέα έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex. Είναι απόδειξη αναξιοπιστίας.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι στο χέρι μας για να αποτρέψουμε εντάσεις. Όταν θα προκαλούμαστε, όμως, θα είμαστε εκεί για να δείξουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και πάντα θα καλούμε την άλλη πλευρά να λύσουμε το θέμα το οποίο έχουμε στο πλαίσιο, που έχει συμφωνηθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν μπαίνουμε σε “χειμερία νάρκη”. Αντίθετα είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Όσον αφορά το ζήτημα της αμερικανικής στάσης, είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες, που έχει λήξει η περίοδος των ίσων αποστάσεων και η αμερικανική πλευρά ήταν ξεκάθαρα υπέρ των ελληνικών θέσεων».

Όσον αφορά τη λεγόμενη αποστρατικοποίηση των νησιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα για καμία ελληνική κυβέρνηση, για πολλούς λόγους» και εξήγησε: «Για παράδειγμα το Καστελλόριζο δεν αφορά καν την Τουρκία, γιατί είναι θέμα το οποίο έχει να κάνει με τη Συνθήκη του 1947 με την Ιταλία και δεν εμπλέκεται η Τουρκία πουθενά. Για τα υπόλοιπα ζητήματα των νησιών, ιδίως του Ανατολικού Αιγαίου, έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην άμυνα, όπως ορίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε τα ζητήματα, που έχει εγείρει η Τουρκία κατά το παρελθόν, και με το casus belli το 1995, αλλά και από την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Υπάρχουν, λοιπόν, μια σειρά, από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στάση της Τουρκίας, που μας επιβάλλει να έχουμε το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα».

Για την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην οποία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην προσεχή Σύνοδο» και επισήμανε:

«Η Τουρκία δεν επιδεικνύει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση που είχε ξεκινήσει πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, επομένως, εκ των πραγμάτων, το ζήτημα θα ξανάρθει στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθεί. Ήταν ξεκάθαρο σε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι το δίλημμα ήταν απλό: Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις. Η Τουρκία μπορούσε να διαλέξει όποιο δρόμο ήθελε. Αν η ίδια θέλει να προχωρήσει στην καλλιέργεια συνεχών εντάσεων, τότε θα έχει αναπόφευκτα κυρώσεις».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών θα αναφερθεί στο πώς θα κινηθούμε τις επόμενες μέρες και προσέθεσε:

«Εμείς πάντα προτάσσουμε τη διπλωματία. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και τους συμμάχους μας στο πλευρό μας. Άρα, αυτό μας δίνει δύναμη. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε στρατιωτική δύναμη, αλλά και ενότητα στο εσωτερικό μας, προκειμένου να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απειλή απέναντι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό θα κάνουμε.

Η Ευρώπη έχει καλλιεργήσει από την 1η και 2α Οκτωβρίου στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί να αναπτύξει και θα το αναπτύξει. Αρκεί, βέβαια, από την άλλη πλευρά να δούμε ένα συνομιλητή, που να θέλει και αυτός να φτάσει σε μια διευθέτηση διπλωματική και όχι συνέχιση εντάσεων. Εάν συνεχίσει τις εντάσεις θα αντιμετωπίσει τις κυρώσεις».

[dikaiologitika]

Σχετικά Άρθρα

Back to top button