ΕΛΛΑΔΑ

Σε σκληρό lockdown για τρίτη εβδομάδα η Κάλυμνος – Το σχέδιο για να αποφευχθούν τα τοπικά lockdown στα νησιά

Στην Κάλυμνο μεταβαίνει αύριο ο Νίκος Χαρδαλιάς συνοδεία ειδικού κλιμακίου καθώς τα κρούσματα δεν υποχωρούν παρά το γεγονός ότι το νησί βρίσκεται ήδη εδώ και 3 εβδομάδες σε καθολικό lockdown και θα παραμείνει μέχρι και την επόμενη Δευτέρα.

Με διακομιδές σε νοσοκομεία κοντινών νησιών, όπως η Κως, προσπαθούν οι Αρχές να αντιμετωπίσουν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην Κάλυμνο, όπου παρά το 20ημερο lockdown τα κρούσματα δε μειώνονται.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και οι ανάγκες σε οξυγόνο καλύπτονται από δωρεές.

Σπεύδει ο Χαρδαλιάς

Αύριο ο Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει εκτάκτως στο ακριτικό νησί συνοδευόμενος από επιστημονικό κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για τη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας από τους πολίτες, καθώς σε πολλές περιοχές καταγράφονται τοπικές εξάρσεις, μετά την άρση των μέτρων.

Στο τραπέζι τοπικά lockdown

Νέα μέτρα που θα μπορούσαν να επιβληθούν σε τοπικό επίπεδο για να μην ξεφύγει η κατάσταση, εξετάζονται ήδη από τους ειδικούς, οι οποίοι, εφόσον χρειαστεί, δε θα διστάσουν να εισηγηθούν ακόμα και την επιβολή τοπικών lockdown, όπως στην Κάλυμνο εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Στα Χανιά, το ιικό φορτίο στα λύματα αυξήθηκε μέσα σε μία εβδομάδα κατά 196% και κατά 94% στο Ηράκλειο, ενώ ανησυχητική αύξηση καταγράφεται και στο ιικό φορτίο της Αλεξανδρούπολης.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία τα επιδημιολογικά δεδομένα και εύχονται να κερδηθεί το στοίχημα του καλοκαιριού χωρίς νέα ασφυκτική πίεση σε μεμονωμένες περιοχές αλλά και νοσοκομειακές μονάδες.

Το σχέδιο για να αποφευχθούν τα τοπικά lockdown

Το σχέδιο για να αποφευχθούν τοπικά lockdown στα νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας ρωτήθηκε αν το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο και ποιο είναι αυτό για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη πίεση των υγειονομικών δομών στα νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου και τόνισε ότι υπάρχει ένας «ακτινωτός σχεδιασμός διασύνδεσης των νησιών».

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού ο κ. Κικίλιας ανέφερε:

– Διασύνδεση περιφερειακών νοσοκομείων, κέντρων υγείας των νησιών και κεντρικών νοσοκομείων

– Αυξημένο testing και δυνατότητα μετάβασης κινητών ομάδων για επιτόπιους ελέγχους

– Έχουμε αναβαθμίσει πλήρως το ΕΚΑΒ

– Υπάρχουν 11 κάψουλες αρνητικές πίεσης

– Ειδικά διαμορφωμένο σκάφος της Πολιτικής Προστασίας για τη διακομιδή non covid ασθενών

– Δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη (δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) που χειρίζεται το ΕΚΑΒ για διακομιδές ασθενών

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι από πέρσι υπήρξε ανάλογο «δομημένο» σχέδιο και λειτούργησε χωρίς τότε να υπάρχει το όπλο του εμβολιασμού και κατέληξε λέγοντας:

«Προσθέστε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 100.000 ανθρώπους την ημέρα ώστε σύντομα να καλύψουμε το σύνολο του πληθυσμού».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button