ΕΛΛΑΔΑ

Τελευταία εξέλιξη: Κλειστά καταστήματα τα Χριστούγεννα – Οι 2 εξαιρέσεις

Να μην ανοίξει το λιανεμπόριο προ των εορτών των Χριστουγέννων εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι που συνεδριάζουν αυτή την ώρα. Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν τη λειτουργία της αγοράς με τον κίνδυνο του συνωστισμού να ελλοχεύει και προκρίνουν ως ασφαλές αυτή τη στιγμή να μην ανοίξουν τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αλλά και όπως δήλωσε νωρίτερα το μέλος της Επιτροπής, καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η εισήγηση για άνοιγμα στο λιανεμπόριο θα είναι αρνητική. Κι αυτό καθώς το ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές στη χώρα, παραμένει υψηλό, ενώ μεγάλη είναι και η πίεση στο ΕΣΥ, με τις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα να παρουσιάζουν πληρότητα στο 90% και 80% στην Αττική, ακόμη παρά το παρατεταμένο lockdown.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία για λίγες ημέρες και αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τη Δευτέρα τα κομμωτήρια θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τους πελάτες τους και θα ακολουθήσουν τα βιβλιοπωλεία. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού και με αυστηρά μέτρα προστασίας

Όπως έλεγαν κύκλοι απ’ το υπ. Ανάπτυξης η προσπάθεια γίνεται για επαναλειτουργία ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ωστόσο το γεγονός πως ακόμα οριστικοποιείται το τελικό πλάνο λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, κάτι τέτοιο είναι πιο πιθανό την ερχόμενη Δευτέρα.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου που έλεγε ότι η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης του μετέφερε την εκτίμηση πως Σάββατο ή Κυριακή θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και όλες οι λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς και πως θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένεται να γίνουν γνωστές αύριο Παρασκευή 11/12, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Αξίζει να σημειωθεί πως όπως έχει αναφέρει νωρίτερα το TyposThes, η Θεσσαλονίκη αλλά και η Κεντρική Μακεδονία συνολικά μπορεί να αποτελούν εξαίρεση καθώς ειδικά για το λιανικό εμπόριο η εισήγηση είναι να μείνουν όλα κλειστά.

«Ένα άνοιγμα μπορεί να ανακόψει την μείωση που βλέπουμε, μείωση που ήρθε με πάνω από ένα μήνα lockdown και μάλιστα ενώ οι καιρικές συνθήκες γίνονται χειρότερες και μπαίνει ο χειμώνας», αναφέρει συγκεκριμένα η πηγή του TyposThes.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button