ΕΛΛΑΔΑ

«Θα έχουμε μέτρα μέχρι το 2021 – Τότε θα έρθει το εμβόλιο» – Ο Νίκος Σύψας προειδοποιεί για τον κορωνοϊό

Τι είπε για τον τουρισμό;

Ο Νίκος Σύψας προειδοποεί για ακόμη μια φορά για τον κορωνοϊό, με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας να μιλά για περιοριστικά μέτρα έως το καλοκαίρι του 2021 και εμβόλιο σε περίπου 1.5 έτος.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρει μέσω ΣΚΑΪ, ότι πρέπει να δείξουμε προσοχή, ελπίζοντας να μην κλειστούμε ξανά σε καραντίνα.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε το δεύτερο κύμα τον επόμενο χειμώνα, ελπίζουμε να είναι ηπιότερο από το κύμα της άνοιξης. Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Ελπίζω να μη χρειαστεί να ξανακλειστούμε σπίτι» σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και Μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, την ώρα που η συνάδελφός του, Ελένη Γιαμαρέλλου, συστήνει… Θεία Κοινωνία σαν θεραπεία.

«Ξεκινάμε από πολύ καλές προϋποθέσεις» είπε ο ίδιος σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στην καραντίνα: «Έχουμε R0 κάτω από το μισό, πολύ καλό καιρό που κατά πασά πιθανότητα δεν ευνοεί τη μετάδοση του ιού, αλλά ο ιός δεν συγχωρεί τα λάθη. Αν συνεχίζουμε να συνωστιζόμαστε σε μεγάλους βαθμούς μπορεί να έχουμε πισωγυρίσματα ή μπορεί να έχουμε ακόμη και επάνοδο του lockdown».

«Σχετικός κίνδυνος εισροής τουριστών που θα είναι φορείς»

«To κομβικό σημείο στον τουρισμό είναι οι αεροπορικές συγκοινωνίες ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις πως θα λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκές. Αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές θα υπάρχουν διμερείς αποφάσεις. Δεν τέθηκε θέμα τεστ πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο και προφανώς είναι τεχνικά δύσκολο. Το ιδανικό αυτόν θα ήταν. Αλλά είναι οικονομικά ασύμφορο εκατομμύρια τεστ για εκατομμύρια τουρίστες».

Ως προς τον τουρισμό, εκτίμησε πως θα υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος εισροής τουριστών που είναι φορείς του κορωνοϊού, παρά την εκτεταμένη χρήση μάσκας στις αεροπορικές συγκοινωνίες, τα νέα φίλτρα εξαερισμού στα αεροσκάφη, τον διαφορετικό τρόπο προσέλευσης των τουριστών στο αεροδρόμιο και τα λοιπά μέτρα.

Αναφερόμενος στις παραλίες, ο κ. Σύψας σημείωσε πως «όλα είναι θέμα συνηθείας. Το βασικό είναι το μπάνιο, το ότι στριμωχνόμαστε σε ένα μπιτς μπαρ θα το στερηθούμε για ένα καλοκαίρι». Πρέπει να προσέξουμε τον συνωστισμό στις παραλίες, για να μην ξανακλείσουν. Το αντισηπτικό αρκεί. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τη θάλασσα, από το νερό», σημείωσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ : Athensmagazine.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button