ΕΛΛΑΔΑ

Τρία περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα – Πού εντοπίζονται

Το ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα τρία περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για φέτος. Δείτε πού εντοπίζονται.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως διαγνώσθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα τρία περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2021.

Και τα τρία περιστατικά εντοπίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (Δήμο Πέλλας).

Κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως κάθε χρόνο. Εδώ και 11 χρόνια εμφανίζονται επίσης σχεδόν κάθε χρόνο και στη χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.

«Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης» σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια και καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών).

Σημειώνεται πως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

Επίσης υπενθυμίζεται πως ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών που μολύνονται από μολυσμένα πτηνά. Όσοι έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Όσον αφορά στα συμπτώματα, η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (

Ωστόσο, άτομα άνω των 50 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Περαιτέρω πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

ΠΗΓΗ : Athensmagazine.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button