ΕΛΛΑΔΑ

“Έφυγε” από τη ζωή ο Δημήτρης Μαρκής

Θάνατος: Θρήνος επικρατεί στη κοινότητα της Λέσβου διότι “έφυγε” από τη ζωή ο Δημήτρης Μακρής ο οποίος ήταν αγαπημένος από όλο τον κόσμο της περιοχής.

Σημειώνεται ότι “έχασε” τη μάχη με τον κορωνοϊό ο Γιώργος Λιακάκης ο οποίος ήταν 42 ετών και ήταν γνωστός και αγαπητός από όλους μέσα από το επάγγελμα του ως οπερατέρ.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών ο οποίος γεννήθηκε το 1936 στο Κεράμι της Λέσβου και ήταν γνωστός στην κοινότητα.

 Θάνατος: Ποιος ήταν ο Δημήτρης Μαρκής

Ειδικότερα πέθανε χθες (27-02-2021) ο Δημήτρης Μαρκής. Γεννήθηκε το 1936 στο Κεράμι της Λέσβου. Ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας του Κώστα Μαρκή από τη Σμύρνη και της Χρυσοθεμης Ιωάννου από το Κεράμι. Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μετακινείται με την οικογένεια του στην Αθήνα.

Από τα 12 του χρόνια μπήκε στη βιοπάλη. Τέλειωσε το 7ο νυκτερινό Γυμνάσιο Παγκρατιου. Το 1954 μπήκε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και όντας εργαζόμενος φοιτητής έλαβε το πτυχίο του με άριστα 10!

Υπηρέτησε στον στρατό ως «μουλαράς» («αμαρτίες προφανώς του πρόσφυγα εργάτη πατέρα μας πλήρωσε» σημειώνει με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο αδελφός του γνωστός δικαστής, επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασίλης Μαρκής).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία. Ήταν τόσο λαμπρές οι επιδόσεις του, ώστε μέσα σε λίγα χρόνια έγινε τακτικός καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Φρανκφούρτης όπου και δίδαξε για πολλά χρόνια.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα. Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχόλης και πρώτος εκλεγμένος Πρύτανης του Πανεπιστήμιου, θέση που υπηρέτησε για δυο συνεχείς περιόδους.

«Η ζωή του πρέπει να είναι παράδειγμα για όλους τους νέους της πατρίδας μας γιατί ο αείμνηστος αδελφός μου απέδειξε ότι και ένα φτωχόπαιδο από ένα μικρό χωριό της Λέσβου, μπορεί, με μοναδικά εφόδια την εργατικότατα, το ήθος, την επιμονή και την υπομονή ,να μεγαλουργήσει στον επιστημονικό τομέα που επέλεξε και να εκπληρώσει όλα του τα όνειρα» σημειώνει αποχαιρετώντας τον αδελφό του ο Βασίλης Μαρκής.

Και καταλήγει: «Αιώνια η μνήμη σου αδελφέ μου και υπόδειγμα μου από τότε που άρχισα να αισθάνομαι τον εαυτό μου. Εύχομαι να αναπαυτείς στα χώματα της δεύτερης πατρίδας σου της Γερμανίας, που σε βοήθησε να αναδείξεις όλα τα προσόντα σου».athensmagazine.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button