ΕΛΛΑΔΑ

Θρήνος: Πέθανε ο Βάσος Λυσσαρίδης

Υπήρξε σπουδαίος αγωνιστής για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα

Θρήνος προκαλείται στον ελληνικό κόσμο, καθώς σε ηλικία 101 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο ίδιος αποτέλεσε τον ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο του κόμματος της ΕΔΕΚ, έχοντας δώσει τους δικούς του αγώνες για τους αγώνες της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, με μια τραγωδία παράλληλα να σοκάρει το πανελλήνιο.

Αυτός ήταν ο Βάσος Λυσσαρίδης

Πλήρης ημερών, ο γιατρός, πολιτικός και αγωνιστής συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα γεγονότα της ζωής της Κύπρου, αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, του οποίου υπήρξε προσωπικός γιατρός.

O Bάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στα Λεύκαρα στις 13 Μαϊου 1920. Διετέλεσε βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ., του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001.

Είχε ενεργό συμμετοχή στους αγώνες της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών διαταραχών στα έτη 1963-1964, ηγήθηκε του λαϊκού στρατού υπό την αιγίδα του κυπριακού κράτους, απελευθερώνοντας τον Πενταδάκτυλο. Το 1974 αντιστάθηκε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.Στις 30 Αυγούστου 1974 έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο οργανωτικός γραμματέας της νεολαίας της ΕΔΕΚ, Δώρος Λοΐζου.

ΠΗΓΗ : Athensmagazine.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button